Vi har snakket med Tom og Henrik, men lurer fortsatt på hvordan de beste alltid treffer på formen og har spurt en kone og en fysiolog om dette.
Så har vi altså snakket med Mari-Mette som er gift med Tom.
Stakkars deg Mari-Mette. Det kan ikke ha vært lett å drive familie med en fyr som er så fokusert over så lang tid. Er du verdens greieste kone?
Det å prestere i Norseman har vært et felles mål for hele familien Remman i mange år. Maren og Marius har vært support på Norseman siden de var 5 og 7 år gamle. Det å prestere i Norseman har på mange måter blitt en positiv livsstil for hele familien og ikke bare et fokus og et mål som Tom har. Norseman har bare blitt en positiv del av hverdagen vår. Det har vært fantastisk morsomt å ta del i Tom`s Norseman-prestasjoner. Derfor føler jeg meg ikke spesielt grei som kone.
Jeg tror nå uansett at slik snakker en veldig grei kone. Nok om det. Fortell oss om forberedelsene til Tom.
Mange av deltakerne som stiller til start hvert år har riktig treningsgrunnlag og fysikk til å prestere rått i Norseman. At Tom lykkes hvert år skyldes flere faktorer enn gode forberedelser. Det hjelper selvfølgelig at han har store lunger, lett kropp og sterke bein. Men formtoppingen til Tom sitter i hodet. Tom er rå på fokus. Hodet til Tom vil alltid "litt til".
I tillegg tror hodet til Tom at ingenting er umulig. Den innstillingen hjelper når pallplass i Norseman hovedmål år etter år. Norseman har vært i hodet på Tom siden den første artikkelen stod i bladet Kondis i 2003. Så for Tom har formtopping til Norseman vært en vane lenge.
For Tom er det mentale viktigere enn treningssoner, hvile, restitusjon, mengde og puls. Troen på at han kan lykkes, driver både progresjon og resultat. Tom bruker ikke tekniske dupeditter til å få kontroll på sin fysiske status til enhver tid. Hodet har "track" på kroppen, og kroppen har "track" på hodet. Progresjon, trening og bygging av formtopp styres av en indre "feeling". Det er ikke tilfeldig: mye trening gir gode vaner, som igjen gir fantastiske resultater. Tom er god på spesifikk Norseman-trening. Etter 8 deltakelser og 5 pallplasseringer vet han hvordan han best skal forberede seg på veien mot Gaustatoppen. Han legger et stort press på seg selv, og drømmer fortsatt om det optimale løpet under Norseman. Tom er sjelden syk. Kostilskuddet Nbg sørger for at immunforsvaret er på topp hele året. Med 3 barn (3-14 og 16 år) i barnehage og skole dras det en del virus og bakterier inn i heimen. Vi andre blir syke innimellom. Tom slipper alltid unna...
Fra kunnskapsrik kone til triatlonkompetent fysiolog. Jonny Hisdal har doktorgrad i fysiologi og 6 svarte skjorter på Norseman. Hva sier du om dette Jonny?
Det er artig å høre hvordan to av Norges beste Norseman deltakere gjennom tidene forbereder seg til konkurransen. Både Tom og Henrik har nok stort talent for å lykkes i konkurranser som Norseman, men uten godt planlagt og gjennomført trening ville de nok ikke lykkes år etter år. Når det gjelder grunnlaget for å prestere bra i Norseman så legges nok dette i alle treningstimene disse guttene legger ned gjennom hele året.
Selve formtoppingen er bare prikken over i’en som gjør at de presterer maksimalt på selve konkurranse dagen. Dette er en av mange små faktorer som skiller klinten fra hveten. Begrepet formtopping kan defineres på ulike måter, men ofte snakker man om en formoppkjøringsperiode, gjerne med hard trening, før selve formtoppingsperiodender restitusjon mot selve konkurransen er i fokus.
De fleste eliteutøvere starter formoppkjøringsperioden 6-8 uker før konkurransen. I denne perioden gjennomføres ofte mye og intensiv trening. Eliteutøvere trener 15-25 timer i denne perioden, triatleter kanskje enda mer. I denne perioden legges det siste grunnlaget får å prestere maksimalt på selve konkurransen. Studier av våre beste langrennsløpere viser at de fleste starter selve formtoppingsperioden 10-16 dager før selve konkurransen. Hensikten med denne perioden er å la kroppen restituere seg og absorberer treningen som ble lagt ned i formoppkjøringsperioden.
Det vil naturlig nok være individuelt når nedtrappingen av trening bør starte, men utøvere som Tom og Henrik vet nok nøyaktig hva som fungerer for dem. Ut fra det du skriver i innledningen på denne artikkelen ser det ut som om du fortsatt har litt å gå på her Hårek. Du er nok ikke alene om det. Starter man nedtrappingen for tidlig, kan prestasjonsevnen bli redusert på grunn av for lite trening, og starter man for sent vil man ikke være tilstrekkelig restituert.
Hva som fungerer best for hver enkelt må man nok bare teste ut, men at Tom og Henrik har funnet sin optimale oppskrift er det ikke tvil om. Uansett formtopping eller ikke, så vil hverken Hårek eller jeg noen gang klare å henge på disse gutta til Gaustatoppen. Når det gjelder vurdering av egen prestasjon så tror jeg det er viktig at hver enkelt justerer ambisjonsnivå i forhold til både talent og treningsgrunnlag. Dette er nok faktorer som antageligvis betyr mye mer enn om man treffer med formen eller ikke.
Takk for den Jonny. Det var ikke egentlig det begrensede talentet mitt som frustrerte meg, men mer at jeg alltid roter bort årets toppform kort tid før start. I år skal jeg treffe. Så når jeg står på ferga en tidlig morgen i august, så skal jeg kjenne på den sitrende følelsen av. Av fryd fordi jeg endelig skal få lov til å tømme kroppen helt for krefter. Krefter jeg ikke klarer å holde på lenger. De må ut. Ut i fjorden. Over viddene. Opp det fjellet. I sommer.