Styrketrening for triathleter

Vi har fått Kari Flottorp Lingsom til å lære oss litt hvordan man kan trene spesifikk styrke for triathlon.

Jørgen Melau

Styrketrening er noe vi triatleter gjerne gjør et par måneder gjennom vinteren. Iskaldt vær og glatte veier frigjør tid til å ta fatt på vedlikeholdsarbeidet som styrketreningen faktisk er. Men hvorfor begrense styrketreningen til vinteren? Med en slynge og noen enkle basisøvelser kan du på en halvtime til tre kvarter kjøre effektiv og nyttig styrketrening for hele kroppen - hele året! To ganger i uken er nok og kjører du en vanlig styrkeøkt i tillegg står du godt rustet når våren melder sin ankomst.
 
Programmet i denne artikkelen tar 35-45 minutter og tar deg gjennom de viktigste områdene for triatleter. Kjernemuskulaturen får kjørt seg skikkelig, den bruker vi jo hele tiden. Stabilitetsøvelser vil gjøre deg bedre i stand til å holde linja i vannet, sterk nok til  holde en god teknikk på løp og en riktig posisjon på sykkel. Dessuten vil en sterk kjerne forebygge skader og gjøre at du får mer ut av all den andre treningen du gjør.Styrketrening er noe vi triatleter gjerne gjør et par måneder gjennom vinteren. Iskaldt vær og glatte veier frigjør tid til å ta fatt på vedlikeholdsarbeidet som styrketreningen faktisk er. Men hvorfor begrense styrketreningen til vinteren? Med en slynge og noen enkle basisøvelser kan du på en halvtime til tre kvarter kjøre effektiv og nyttig styrketrening for hele kroppen - hele året! To ganger i uken er nok og kjører du en vanlig styrkeøkt i tillegg står du godt rustet når våren melder sin ankomst.

Jørgen Melau

Vi har brukt en TRX-slynge på bildene i denne artikkelen, men du kan gjerne bruke RedCord eller annet du måtte finne som har samme funksjon. Poenget er å bruke et hjelpemiddel som tilfører ustabilitet, slik at du kan trene opp stabiliteten din. Vi har også brukt en BOSU-ball og noen vekter. Det er altså ikke mye utstyr som skal til, BOSU-ballen kan fint droppes til fordel for vanlige knebøy.
 
I disse øvelsene får du ingen bonuspoeng for å bli først ferdig. Poenget er å bruke god tid og ha kontroll underveis. Jo saktere du jobber, desto hardere blir det. Vær forsiktig med korsryggen og sørg for at du nærmest låser kroppen i en rett linje. Hodet skal følge linjen, ikke falle ned eller til siden.
 
Jeg pleier å kjøre denne treningen ved at jeg kjører fire øvelser etter hverandre, gjerne en core, en slynge, en core og en slynge-øvelse. Jeg tar 20-30 repetisjoner på hver core-øvelse og 8-15 repetisjoner på hver slynge/styrke-øvelse. Så gjentar jeg hele sekvensen tre ganger på rad, uten pause. Totalt tar dette ca 15 minutter. Så velger jeg fire andre øvelser og gjør det samme med dem. Har jeg tid og overskudd kan det blir en tredje runde med fire nye øvelser, men som regel nøyer jeg meg med to fulle runder, altså 2x(fire øvelser som gjøres etter hverandre, tre ganger).

For video av øvelsene - se her : https://vimeo.com/79550909

For øvelsesbeskrivelse - se her : https://dl.dropboxusercontent.com/u/2902382/Styrketrening_3atlet.pdf