Du vil starte med triatlon, men vet ikke helt hva som skal til for å starte? Det er ikke så vanskelig, eller så hardt, som det ser ut. Ikke trenger du så mye stash heller! (Foto: Jørgen Melau)
Triatlon er i sterk vekst, det er mange nye konkurranser og det er mange nye utøvere og det er mange som kunne vært nye utøvere, hvis bare det ikke hadde virket så ... dyrt, hardt og vanskelig?
Sett utenfra kan triatlon virke som det tøffeste av det tøffe og triatlonutøvere fremstå som asketiske supermenn. Og slik er virkeligheten. En del av virkeligheten. De norske elitegutta og de som kvalifiserer seg til Ironman på Hawaii er toppidrettsutøvere og supermosjonister som trener, lever og tenker triatlon bortimot 24/7. Men det er bare en veldig liten del av triatlonvirkeligheten.
Gjennomsnittstriatleten, breddetriatleten, gladtriatleten, mosjonisttriatleten, turtriatleten og subbetriatleten er den største delen av den store og gode norske triatlonfamilien.
Og det er den familien vi har lyst til at du skal bli en del. Vi håper at med å komme med noen av svarene på de spørsmålene du kanskje har, kan hjelpe deg litt på vei?
Triatlon, eller triathlon som er den andre skrivemåten, er som du sikkert allerede vet en såkalt multisportøvelse. Den som vi snakker om her består av svømming, sykling og løping (det finnes også noe som kalles vintertriatlon, men et er en annen sport).
Den konkurransen som mange tenker på når de tenker på triatlon er Ironman Hawaii. Ironman-historien er triatlonmytologi. Historien startet på Hawaii i 1978, da en gruppe marinesoldater kranglet om hvem av de som var den best trente idrettsmannen. Og så kom de frem til at den beste måte å avgjøre det på var å kombinere svømmekonkurransen Waikiki Rough (3,8 km), deretter sykkelløpet Around Oahu (180 km) og til sist Honolulu maraton på 42,2 km.
Konkurranseløypa på Hawaii har blitt endret etter det, men fortsatt holdes Ironman-verdensmesterskapet hvert år på Hawaii.
De mest vanlige distansene er:
Supersprint: 400 m svømming, 10 km sykling, 2,5 km løp
Sprint: 750 m svømming, 20 km sykling, 5 km løp
Normaldistanse (OL-distanse) : 1500 m svømming, 40 km sykling, 10 km løp
Halv Ironman: 1900 m svømming, 90 km sykling, 21,1 km løp
Ironman: 3800 m svømming, 180 km sykling, 42,196 km løp
Konkurransen foregår som oftest med fellesstart og som oftest kontinuerlig fra starten av svømming til man er ferdig med løpingen. I 99,54% av alle konkurranser er rekkefølgen svømming, sykling og så løp.
Tiden du bruker i skiftesonene mellom overgang fra svømming til sykling og sykling til løping teller med i totaltiden.
![]() |
Foto: Jørgen Melau |
T1 og T2 er Terminator 1 og Terminator 2 for mange, men i triatlon er det stammespråk for skiftesonene (transition).
T1 er der du bytter fra svømming til sykkel og T2 der du bytter fra sykkel til løp. Start er start og mål er mål. Der har vi ennå ikke funnet på noen artige ord.
T1 og T2 er som oftest samme sted, men i noen konkurranser som f.eks Norsman og Roth er de på forskjellige steder.
Alle har «sin» plass i skiftesonen, noen ganger er plassene nummerert og du har plassen som tilsvarer startnummeret ditt, andre ganger er det «først til mølla».
Svaret på spørsmålet er: Det kommer an på.
Det kommer an på hvilke ambisjoner du har og hvilken konkurranse du skal være med på. Men skal du være med på en kort triatlonn når vannet er varmt, er svaret enkelt:
Og så kan denne lista gjøres lenger og dyrere alt etter lommebok, interesse og ambisjonsnivå. Men det er dette du MÅ ha.
Slik er det i triatlon. Du får et startnummer og det skal være på ryggen når du sykler og foran når du løper. Den utfordringen løser du med å feste nummeret på et nummerbelte eller på en buksestrikk eller lignende. Noen arrangører har en rull med strikk stående til glemske og nybegynnere, men ikke alle. Så ta med deg din egen. Sikkerhetsnåler får du.
Badehette får du også. Denne er som oftest nummerert og skal som oftest leveres inn når du kommer opp av vannet som en sikkerhetssjekk.
![]() |
Foto: Jørgen Melau |
Svømmedelen er den som mange er mest usikker på og er den mest kaotiske delen av en triatlonkonkurranse. Starten på en triatlon går på forskjellige måter, men som regel er en av disse; start i vann eller på strand.
På konkurransens nettside vil det stå hvilke regler som gjelder mht våtdrakt. Arrangøren setter en grense for når våtdrakt er påbudt (for kaldt vann), når det er forbudt å bruke våtdrakt (for varmt vann).
Forbundet opererer med slike veiledende temperaturgrenser for lengste distanse uten bruk av våtdrakt: Vanntemperatur 19ºC gir 4 km eller 2 t. 15 min og så videre ned til 16ºC som gir 1 km eller max 35 min. Arrangøren kan påby bruk av våtdrakt, da gjelder følgende: 16ºC gir 4 km eller 2 t. 15 min, 15ºC gir 3 km eller 1 t. 40 min osv.
Det vil si at i de fleste sprintdistanser og opp til OL-distanser i Norge som går om sommeren, klarer du deg uten våtdrakt, men skal du stille i lengre konkurranser så vil ofte våtdrakt være påbudt.
En triatlonvåtdrakt skiller seg fra en surfevåtdrakt etc og er det du skal ha hvis du har tenkt å gjøre triatlon til noe mer enn en engangssak. En triatlonvåtdrakt gir mye oppdrift og er optimalisert for riktig flytestilling i crawl. Dvs at du med en våtdrakt får økt sikkerhet og bedre svømmeteknikk.
Så nei, du må ikke ha våtdrakt hvis debutkonkurransen går i passe varmt vann, men det er en av de første innkjøpene du kommer til å tenke på etter at debuten er unnagjort.
Noe annet å tenke på i forbindelse med svømmingen? Hvis du ikke er en sterk svømmer, ikke still deg helt i front av startfeltet. Det er ikke behagelig å bli svømt over og det er ikke spesielt «god stil».
Etter svømmingen kommer man inn i T1 for skifte fra svømming til sykkel. For de som er opptatt av tid (og det er vel egentlig de fleste av oss) er det mye tid å hente på å ha planlagt, tenkt igjennom, øvd på og lagt klar utstyret for et raskest mulig skifte.
Hvis du skal ha på sykkeltrøye e.l etter at du har svømt så tørk godt av deg på overkroppen før du prøver å få den på deg. Trang sykkeltrøye og våt kropp gir underholdning for de som ser på, men dårlig tid og mye frustrasjon for en stakkars utøver. Stol på oss. Vi har prøvd!
Hjelm er påbudt, ta den på og fest den før du tar ned sykkelen fra stativet. Det er ikke lov å begynne å sykle før du er ute av skiftesonen. Vis hensyn i skiftesonen og ikke spre sakene ut over mange plasser. Et håndkle er fint å stå på for å tørke grass og sand av føttene.
Du kan sykle med det meste av vanlige sykler (ikke liggesykkel) og du trenger ikke å kjøpe deg en triatlonsykkel med tempobøyle for din debut. Mange bruker terrengsykkel, hybrid eller vanlig landeveissykkel. Har du terrengsykkel, så lås demperne og sett på glatte dekk og så er du klar til start.
En tempo-/triatlonsykkel er en fin ting å ha og gjør deg litt raskere, men er ikke nødvendig å investere i for å være med på moroa.
![]() |
Det finnes også noen terrengtriatlon og det kommer nok fler. Foto: Jørgen Melau |
I de fleste triatlonkonkurranser som mosjonister er med på, er det ikke lov å ligge på hjul/ i dragsuget av andre deltagere. Reglene varierer noe fra konkurranse til konkurranse, men et eksempel er at du skal ligge 10 m bak . Skal du passere så finnes det også regler for det. F.eks. at dette skal skje i løpet av 30 sekunder, og den som blir forbisyklet har ansvar for at avstanden til rytteren foran er lovlig. Det vil si, den som blir forbisyklet må kanskje slippe seg litt tilbake.
Brudd på denne regelen kan gi tidsstraff hvis du blir tatt av en dommer i bil eller på motorsykkel. Og det er få ting som får mange triatleter til å se rødt som drafting. Drafting er dårlig stil!
Arrangøren bør ha informasjon om reglene som gjelder for konkurransen lett tilgjengelig, spør arrangøren hvis du ikke finner eller ikke vet.
Du kan selvsagt heller ikke ligge i dragsuget etter en bil eller buss.
Det finnes en rekke regler, men hvis du som mosjonist passer på å ikke drafte (ligge på hjul), holder deg til trafikkreglene, ikke passerer midtstripen, tenker sikkerhet, sykler med hjelm, bruker hue og ikke sykler med musikk på øret, så bør du klare deg gjennom denne delen av konkurransen også.
Først var det start, så var det svømming, så kom jeg til T1 for å legge ut på sykkel og etter sykkel er det .... T2.
Husk å gå av sykkelen før du kommer inn i skiftesonen, og hjelmen skal være på til du har satt sykkelen på din plass. Skulle du ha pådratt deg tidsstraff på syklingen er det ofte i nærheten av T1 denne «straffeboksen» er.
Løping er enkelt. I utgangspunktet, selv om det ikke føles slik etter å ha svømt og syklet først. Det er i hvert fall veldig få regler som gjelder på løpingen. Men en hovedregel i triatlon er at du ikke har lov til å motta hjelp utenfra underveis, dvs at du ikke kan stille med «hare»/fartsholder/matbærer på løpingen og det betyr at punkterer du på syklingen så må du fikse dette selv.
Nja ikke helt, men nesten. "For å kunne stille til start i konkurranser på Norges Triathlonforbunds terminliste må man ha løst lisens. Utøver er selv ansvarlig for å ha gyldig lisens til start" står det på www.triathlon.no som er forbundets nettsider.
Vi siterer forbundet nesten ordrett:
Prisen på helårslisens, som er det du skal ha hvis du skal konkurrere mye eller være med i Triatlonserien eller NMder det kreves klubbmedlemsskap og helårslisens er:
Helårslisensen gjelder også internasjonalt. De fleste større internasjonale konkurranser som Ironman og Challenge krever lisens. Lisensen er gyldig hele kalenderåret. Forsikringen gjelder idrettskade under konkurranse, samt organisert trening, som er relevant for idretten, i regi av NTF, klubb eller krets. Forsikringen omfatter også individuell triathlontrening, i treningsantrekk, i inn og utland. Helårslisens krever at man er medlem i en triatlonklubb. Lisensinnehaver er selv ansvarlig for gyldig klubbmedlemsskap.
Lisens løser du her, men husk at den kun er gyldig hvis du samtidig er medlem av klubb.
Engangslisens:
Engangslisens er det du kjøpe hvis du skal debutere på en konkurranse for å sjekke dette ut og ikke er med i en klubb osv: Engangslisensen koster kr 150. Den gjelder kun for den aktuelle konkurransen som den er løst i forbindelse med. Engangslisens krever ikke klubbtilhørighet. Engangslisens løses hos arrangør i forbindelse med stevnet man skal delta på. Forsikringen man får sammen med engangslisensen gjelder kun under selve konkurransen.
Det er desverre slik at sykkellisensen din ikke gjelder som lisens på en trialtonkonkurranse og triatlonlisensen din ikke gjelder på en sykkelkonkurranse. Desverre, men slik er det.
Som med de fleste ting her i livet så er det ditt valg hvor mye du skal legge inn i triatlon, enten det er din debut eller ditt tiende år som supermosjonist. For de som blir bitt av basillen, så er det mulig å legge inn mye tid og penger for å bli litt eller mye bedre. Men hvis målet er å stille til start på en kortere distanse så trenger du ikke mye utstyr, du trenger ikke å kunne så mange regler og du trenger ikke mye trening.
Men gjør det beste ut av dagen, denne dagen er din. Uansett om det butter eller det glir: vær stolt av deg selv og smil! For de fleste av oss handler triatlon om glede og mestring og når du går i mål har du fullført noe som andre bare drømmer om eller ikke en gang våger å drømme om.
Og så kan du etterpå være med å hjelpe oss med å spre kunnskapen om at triatlon ikke egentlig er så veldig vanskelig, hardt eller dyrt, men faktisk veldig gøy!
Var det ikke dette du lurte på? Vårt nybegynnerforum gir deg kanskje svaret på ditt spørsmål