Jakten på det perfekte triatlon-foto!

Nysgjerrig på hvordan du tar de aller beste triatlonbildene? Jørgen gir deg oppskriften! (Alle foto: Jørgen Melau)

Rebecca1-4

Fotografer snakker sitt eget språk. Blenderåpning, lukkertid og ISO er egentlig ikke så vanskelig å forstå når Jørgen Melau forklarer oss hvordan alt henger sammen. Allerede forvirret?

3atlet: Triatleter i fart en sommerdag i Norge, hva er nøkkelen for å få skarpe bilder?

Jørgen: To ting du kan gjøre. Det ene er å ”panorere”.  Det vis si å følge utøveren gjennom kameraet ved å bevege kameraet. Og så trykker du ned utløseren når du vil ta bildet, mens du fortsetter å panorere. Da får du ett bilde, der utøveren er skarp og tydelig, mens bakgrunnen er uskarp og dratt. Gir en følelse av fart og spenning i bildet. Det andre du kan gjøre, er å bruke kortest mulig lukkertid. Da ”fryser” du utøveren i fart. 

Melau.no

Et rom som fylles med lys

 3atlet: Lukkertid, blenderåpning og ISO. Hva er egentlig det?

Jørgen: Noe av nøkkelen til å forstå kameraet, er å ha ett begrep om nettopp dette. Man trenger ikke detaljkunnskap bare ett lite innblikk. Og det er faktisk litt vanskelig å forstå i detalj, så ikke tenkpå å vri hjernen altfor hardt for å forstå. Det viktigste kommer etterpå, nemlig å forstå hva man kan bruke disse innstillingene til. Tenk deg at kameraet er ett stort rom som skal fylles med lys gjennom ett vindu. Lukkertiden kan sammenlignes med en rullgardin som åpnes og lukkes for å slippe inn lys i rommet. Jo kortere rullgardinen er åpen, jo mørkere blir bildet. Lukkertiden til ett kamera er normalt veldig rask. En vanlig lukkertid kan for eksempel være 1/125 dels sekund. Men denne kan du altså variere. Mer om dette senere.

Blenderåpningen kan sammenlignes med størrelsen på vinduet. Jo større vindu, jo mer lys slipper inn i rommet. Så kommer noe som er litt vrient. Jo større blenderåpning, jo mindre tall. En stor blenderåpning kan for eksempel være 2.8 eller 1.4. Mens en liten blenderåpning er på 18 eller 22. Gode linser har gjerne mulighet til en stor blenderåpning, men er ganske dyre.

ISO er sensitiviteten til bildebrikken inne i kameraet. Er normalt ikke noe man trenger å stille for mye på som nybegynner, men du kan absolutt eksperimentere med ISO etter hvert! Bør normalt stå på mellom 100 og 400. Stilles den høyere blir bildene mer og mer kornete.

3atlet: Det er nok mange som er fristet til å stille kameraet på "auto" når man skal knipse triatleter i fart. Har du et godt råd til de som vil bevege seg vekk fra denne fristende og lettvinte funksjonen?   

Jørgen: Auto er en fin innstilling for nybegynnere. Men ved å lære seg å bruke noen av de andre innstillingene, får man mye mer ut av kameraet sitt. Og mange muligheter til gode bilder. Først og fremst, jeg bruker Nikon speilreflekskamera. Og kommer til å referere til dette. Jeg mener at ingen  kameramerker er bedre enn andre. Både Canon og andre kameraer er minst like gode som Nikon. Forsøker å få med meg innstillingene på Canon også når jeg skriver. Det første jeg vil anbefale å utforske, er ”A” instillingen. (Av på Canon) Dette betyr at du selv stiller blenderåpningen, og så velger kameraet lukkertid automatisk for deg. Det fine med dette, er at du selv kan kontrollere dybdeskarpheten.

Ett bilde med høy dybdeskarphet, vil si at både motivet (for eksempel en triathlon utøver) OG bakgrunnen er skarp. For å få til dette stiller du inn en lav blenderåpning. Og som vi husker fra tidligere, en liten blenderåpning er ett høyt tall. Still for eksempel inn en blenderåpning på 14 eller 22. Dette er veldig flott på naturbilder. 

Enda mer spennende blir det når du har lav dybdeskarphet. Da stiller du skarpt på hovedmotivet. Og så blir bakgrunnen uskarp. Dette er en veldig flott effekt på bilder av mennesker (portretter etc). Det gjør at hovedmotivet blir mer fremtredende. En stor blenderåpning er f.eks 4 eller 2.8. Avhengig av hvor gode linser du har, kan blenderåpningen bli ganske stor. Selv har jeg en linse med blenderåpning på 1.4. Da kan man oppnå at for eksempel øynene og ansiktet på personen blir skarpe, mens ørene og håret blir uskarpt. 

       

u23
Dette bildet er tatt med blender 3.2

Eksprimenter!

En annen fin innstilling å eksperimentere med, er ”S” innstillingen (eller Sv på Canon) Med denne stiller du selv lukkertiden, så velger kameraet selv blenderåpning.  Kort lukkertid gir bilder som ”fryser” utøveren. Mens litt lenger lukkertid viser at utøveren beveger seg ved at for eksempel beina blir uskarpe og ”dratt”. Prøv og se!

En annen fin innstilling å eksperimentere med, er ”S” innstillingen (eller Sv på Canon) Med denne stiller du selv lukkertiden, så velger kameraet selv blenderåpning.  Kort lukkertid gir bilder som ”fryser” utøveren. Mens litt lenger lukkertid viser at utøveren beveger seg ved at for eksempel beina blir uskarpe og ”dratt”. Prøv og se!

3atlet: Redigering. Er det et fy ord eller bruker alle fotografer redigeringsprogrammer?

 

Redigering er ikke ett fy ord. Stort sett alle fotografer benytter ulike redigeringsprogrammer. Når det er sagt, så er det ulike typer redigering. De fleste gjør litt enkel redigering og fargekorreksjon. Dette kan være å rette på en skjev horisont, gjøre ett litt mørkt bilde lysere, fjerne røde øyne eller justere litt på feil innstilt hvitbalanse. Anbefaler alle å lære litt enkel redigering, bildene blir langt bedre av dette. 

Noe helt annet er å redigere på en måte der du forandrer på en person, som å lage magen mindre og bicepsen større. Eller sette ett hode på en annen kropp. 

Når det gjelder redigering, så er det mye smak og behag. På bildet under, har jeg for eksempel byttet ut bakgrunnen. Jenta på bildet er fotografert i ett vanlig rom, bakgrunnen er fotografert i trafikken i New York. Så man kan si at dette er kraftig redigert. 

 

Lene

Bruk blitz

3atlet: Er det noe tilleggsutstyr man virkelig bør investere i? En god blitz, stativ eller lignende?

Når det gjelder tilleggsutstyr så er det litt forskjellig etter hva man har lyst til å ta bilder av. Generelt sett er det lurt å ha en god bag/sekk å ha kamera og tilleggsutstyr i. Det er også veldig bra å ha et stativ. Men det viktigste er ett godt kamera, så kan man ta det andre etter hvert som interessen øker.

Men det jeg absolutt vil anbefale for de som ønsker å ta gode triathlonbilder, er en god blitz. Ok, dette er nok ett tips for viderekommende, men likevel! Dette gir fantastisk flotte bilder når man lærer seg å bruke denne. Og jeg snakker ikke om å bruke blitz innendørs i et juleselskap. Jeg snakker om å bruke blitzen ute i skarpt sollys eller dårlig vær. 

Hele trikset er å lære seg å ta blitzen av kameraet. Dette er egentlig den eneste fornuftige bruke av en blitz. Lyset blir utrolig mye bedre ved hjelp av dette. Du må lære deg å stille inn kameraet og blitzen. Men dette er ikke så vanskelig. De beste bildene mine er tatt på den måten. Og de aller beste bildene er der du ikke kan se at det er brukt blitz. En annen gang kanskje jeg forteller mer om dette.  

 

Vil du spørre Jørgen om mer? Gjør det her!

Her kan du spørre Jørgen (og andre) om fotografering.

 

Jørgen har også en egen side på facebook der du kan se bilder han har tatt